بر اساس گزارش کمپانی اینتل که در دوم ژوئن امسال (۱۲ خرداد ۹۶) در وبسایت خبری «تلگراف» چاپ شد، خودروهای خودگردان میتوانند سبک سفر کردن، کار  کردن و زندگیمان را دگرگون کنند و تا سال ۲۰۵۰ یک صنعت ۷ تریلیون دلاری بیافرینند.

این غول تکنولوژی آمریکا در حال پیشبینی پدیده‌ای است که خود آن را «اقتصاد مسافر» مینامد که با تبدیل افراد از رانندگان به سواره‌هایی که به جای فرمان خودرو، زمان را در دستان خود دارند، فرصتهای کلانی برای تجارت‌های جدید خلق خواهد کرد.

بخش پژوهشی اینتل برخی پیشبینی‌های عجیب‌وغریبتری هم دارد که شامل اپلیکیشنهای «رفاه در خودرو (car-venience)» از قبیل سالنهای آرایشی در خودروها، کلینیک‌های سلامتی متحرک و تخت و تجهیزات درمانی می‌شوند.

مدیر عامل اینتل، براین کرزانیچ، اظهار داشت: «شرکتها در حال حاضر باید به استراتژی مستقل خود بیندیشند. کمتر از یک دهه پیش، هیچکس راجع به پتانسیل اپلیکیشنهای نوظهور یا اقتصاد مبتنی بر به اشتراک گذاری سخن نمیگفت، چون کسی وقوع آن را پیشبینی نمیکرد.»

«به همین دلیل است که ما خیلی زود گفتگو درباره اقتصاد مسافر را آغاز کردیم تا مردم را از فرصتهای جدیدی که با تبدیل خودروها به قدرتمندترین ابزارهای سَیار ایجادِ اطلاعات و با جایگزینی رانندگی با سوارشدن به خودرو به وجود خواهد آمد آگاه کنیم.»

او در ضمن، هشدار داد که شرکتهایی که برای چنین تغییر «انفجاری» آماده نشوند، با شکست و حتی انحلال مواجه خواهند شد؛ او این وضعیت را با ظهور گوشیهای موبایل که باعث دگرگونی بنیادی و «پیکربندی دوباره‌ی کلیه صنایع» گردید مقایسه کرد.

آقای کرزانیچ همچنین «وقوع یک مازادِ شناختی» را پیشبینی کرد که ناشی از بازگرداندن زمان صرف شده برای رانندگی به مردم جهت اندیشیدن و انجام کارهای دیگر خواهد بود.

پیش‌بینی میشود که خودروهای خودگردان سالیانه بیش از ۲۵۰ میلیون ساعت وقت افرادِ در حال رفت‌وآمد را در شلوغترین شهرهای دنیا آزاد خواهند کرد. این تحقیق پیشبینی میکند که این بخش جدید اقتصادی تا سال ۲۰۳۵ هر سال ۸۰۰میلیارد دلار ارزش خواهد داشت و در ۱۵ سال بعدی به رقم ۷ تریلیون دلار هم صعود خواهد کرد.

پیشبینی میشود که ۹۸ درصد این مبلغ از «جابجایی به عنوان سرویس» نشأت خواهد گرفت، که عمدتا بین مصرف‌کنندگانی که مالکیت خودرو به شیوه سنتی را کنار گذاشته و هنگام نیاز خودروهای بدون راننده را فرامیخوانند و کسب و کارهایی که از وسایل نقلیه خودگردان برای حمل و نقل و تحویل بار استفاده میکنند تقسیم خواهد شد.

باقی این مبلغ – حدود ۲۰۰ میلیارد دلار – توسط کاربردهای جدید و نوظهور در بخشهایی از قبیل هتلداری، گردشگری، سرگرمی و بهداشت ایجاد خواهد گردید.

فناوریِ بدون راننده همچنین به مسافران کمک میکند تا از زمان خود برای تماشای تلویزیون، بازی کردن یا خرید استفاده کنند و این امر به نوبه خود سبب افزایش مصرف در اقتصاد خواهد شد.

این پژوهش که توسط شرکت  Strategy Analytics برای اینتل صورت گرفته، از یک توسعه‌ی عظیم در کسب و کارهای موجود که از خودروهای بدون راننده حمایت میکنند و همچنین شرکتهایی که خدماتی کاملا جدید در این زمینه ارائه خواهند داد، خبر میدهد.

نمونه هایی از آن ممکن است شامل شرکتهایی باشد که به طور سیار خدمات خود را به دست مشتریان میرسانند. به عنوان یک نمونه پیشنهادی، رستورانهای فست-فود یا کافی‌شاپها میتوانند «کیوسکهای بی‌راننده ای» بسازند که به محل مشتریان خود میروند  و مشتری را از مراجعه به آنها بی نیاز میکنند.

شرکتهای مدیریت ناوگان حمل و نقل همچنین با زوال مالکیت سنتی خودرو، از پیشرفتی قابل توجه برخوردار خواهند شد، و برای پشتیبانی از افزایش انفجاری خودروهای الکتریکی نیاز به «مزارع تجدید شارژ» خواهد بود.

ویژگی جدید دیگر این محیط میتواند «دریاچه‌های ذخیره» باشد، جایی که ناوگان وسایل نقلیه میتوانند دوباره شارژ بشوند، بارگیری کنند، یا به طور موقت توقف نمایند. اینها میتوانند شکل وسایل نقلیه‌ی «مادر» را به خود بگیرند.

این گزارش میگوید: «تصور یک Uber  الکتریکی که کالاها و مسافران را هنگام نیاز طبق یک برنامه‌ی تقریبا بیست و چهار ساعته جابجا کند چندان دشوار نیست.»

این گزارش خاطر نشان میکند: «انتظار اینکه کامیونهای حمل و نقل کالا بین مراکز پخش و فروشگاههای خرده‌فروشی با برنامه‌ی تقریبا بیست و چهار ساعت در روز و هفت روز در هفته کار کنند دور از واقعیت نیست. این نرخ‌های بهره‌برداری بالا، با توجه به نیاز شرکتهای ناوگان حمل و نقل به جایگزینی و تجدید ناوگانشان، زمینه را برای یک بازار ثانوی بسیار فعال برای وسایل نقلیه‌ی استفاده شده‌ی بدون هدایت کننده فراهم خواهد کرد.»

 

منبع: www.telegraph.co.uk